hex23.gif
hex38.gif
hex32.gif
hex26.gif
hex35.gif
hex29.gif

Budapest University of Technology and Economics Department of Telecommunications and Media Informatics Home send e-mail
Back to the first page
 


 

 
 

Oktatás - Témakiírások


 

back

 
 

A hang emócionális tartalmának informatikai vizsgálata csecsemősírás esetén.
VITT4353-04-TTT-0080

 


  Témavezető Drótpostacím Telefon  
  Vicsi, Klára  vicsi@tmit.bme.hu 463-1940  
  Illényi, András  illenyi@tmit.bme.hu 463-1936    Létszámkorlát 2 fő  
  Munka helye 1111 Budapest, Sztoczek u. 2. II/202  
  Előkövetelmények a hallgatókkal szemben * a téma iránti érdeklődés,
* MATLAB ismeret és gyakorlat,
* készség kiegészítő ismeretek pl. pszichológia szakterületről, elsajátítására
 
  Kivonat Az akusztika hanginformációk továbbításával foglalkozik számos esetben. A hallott hang információ feldolgozásához a természetben nincs szükség végtagjainkra, az agyi jelfeldolgozás beépített rendszere ezt sokszor alap, és magasabb fokú képzés nélkül is megoldja. Ugyanakkor olyan fontos információk vannak még napjainkban is elrejtve műszeres és szokásos jelfeldolgozási eljárásaink elől, melyek ma már kellő kutatási és fejlesztési munkával a hangjelekből kielemezhetők, és vizsgálati eszközeinkkel értékelhetők volnának.
  Részletes leírás A hallgatók feladata megfelelő sírási sorozatok átvétele adatbázisunkből illetve újabb sírás jelek felvétele, csoportokba rendezése, a szubjektív meghallgatások levezetése, ahol az ingerekre adott választ vizsgáljuk. A válaszokat statisztikailag és más részben a hallgatói invenció alapján kidolgozásra kerülő jelfeldolgozási eljárásokkal értékeljük. A téma a mindennapi élet egyik fontos gyakorlati esetére keres kutatáshoz kedvet érző hallgatókat, akiknek a csecsemősírásnak a karunkon most már hagyományos jelfeldolgozási kutatási eredményei alapján akár több féléves, sőt jó eredmények alapján későbbi PhD munkára is alkalmas újabb feladatkört adhat a kiírt téma.  
  Kiegészítő megjegyzések A téma diplomatervezésig, vagy akár Ph.D. képzésig vihető. Informatikus és villamos hallgatók is felvehetik