Mérendő objektumok - Az oktatási célú távközlési laboratórium

Az oktatási célú távközlési laboratórium felépítése

Az oktatási célú távközlési labor egy távközlési mintahálózatból, és egy lokális számítógéphálózatból áll.

A hálózat hierarchikus csatlakozási pontjai a laboratóriumokban több mérőhelyre vannak kivezetve. Itt csatlakoztathatók a hálózathoz a távközlő végberendezések (telefonok, terminálok, számítógépek) valamint mérőkészletek, melyek segítségével a hálózat működése tanulmányozható.

A laboratórium elvi felépítése a következő ábrán látható:

Részletezve:

Távközlési mintahálózat szabványos csatlakozási felületekkel

A távközlési mintahálózat egy PSTN, ISDN, MSSN, VoIP, xDSL, GPON hálózati modellek alapján felépített alhálózatokat tartalmazó - multimédia szolgáltatásokat nyújtó - hálózat, mely nem más mint valódi (a gyakorlatban is használt) kapcsolástechnikai, átviteltechnikai berendezések, átviteli utak, valamint az ezekhez kapcsolódó távközlő végberendezések összessége. A hálózat egyes elemei a hírközlő hierarchia szabványos csatlakozási pontjain (interfészein) keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Mérőhelyek

A mérőhelyek a mérési feladatok elvégzésére szolgáló munkahelyek. A mérőhelyek felszerelése univerzális abban az értelemben, hogy mindegyik mérőhelyen a következő eszközök találhatók:

Lokális számítógéphálózat:

A lokális számítógéphálózaton keresztül tartják a számítógépek egymással a kapcsolatot. A számítógéphálózat azonban emellett objektum is, a mérőkészlet ek ide is csatlakoznak. A lokális számítógéphálózat központi számítógépén tárolódnak a mérési feladatokkal kapcsolatos oktatási anyagok is. A lokális számítógéphálózat központi számítógépére csatlakoznak a mérési eredményeket jegyzőkönyvező eszközök is. A távközlési mintahálózat és a lokális számítógéphálózat közvetlen kapcsolatban is van egymással.

A PSTN, ISDN alhálózat túlnyomórészt 2 Mbit/s átviteli sebességű elemeket tartalmaz. Az MSSN hálózat 2, 155 és 1000 Mbit/s sebességű elemeket tartalmaz. A lokális számítógéphálózat egy 100 Mbit/s átviteli kapacitású Ethernet hálózat.